Process Equipment

Klip heeft een jarenlange ervaring in het maken van process equipment volgens de meest uiteenlopende ontwerpcodes, zoals ASME-U Stamp, EN-13445 en Norsok. Op die manier ontwikkelden wij al vele verschillende soorten process equipment voor allerlei toepassingen. De eisen en wensen verschillen hierbij per industrie en klant, waardoor de opgedane ervaring in het ontwikkelen van proces apparatuur zeer breed is geworden. Maar wat is process equipment nu precies en welke leveringsomvang biedt Klip? We vertellen u daar graag meer over. 

Wat is process equipment?

Process equipment, ofwel proces apparatuur, zijn de apparaten die binnen een productieproces het werk eigenlijk uit handen nemen van medewerkers. Het ontstond tijdens de industriële revolutie, toen er machines werden ontwikkeld die bijvoorbeeld katoen konden verwerken tot lappen stof. Voorheen werd dat met de hand gedaan, maar daarna niet meer. Tegenwoordig maakt process equipment ook processen mogelijk die niet door mensenhanden uitgevoerd kunnen worden. Denk dan bijvoorbeeld aan het tot stand brengen van chemische reacties. Deze apparatuur vormt dus eigenlijk het kloppende hart van een productieproces. Het creëert de mogelijkheid om op basis van natuurwetten van rauwe materialen en energieproducten te maken die we gebruiken in het dagelijks leven. Er zijn twee soorten proces apparatuur te onderscheiden:

Fixed Equipment
Ten eerste is er fixed equipment, oftewel vaststaande apparatuur. Deze hebben over het algemeen geen bewegende onderdelen en danken deze naam daar aan. Het gaat dan om bijvoorbeeld warmtewisselaars, boilers, opslagtanks en pijpleidingen. 

Rotating Equipment
In tegenstelling tot de fixed equipment, beweegt bij de rotating equipment wel een deel van de, of de gehele, installatie. Denk daarbij aan pompen, compressoren, motoren of turbines. Deze worden door Klip niet gemaakt, maar kunnen wel geïnstalleerd worden.

 

Leveringsvormen bij Klip

Process equpment wordt in vrijwel ieder productieproces gebruikt. Zonder de apparatuur gebeurt er logischerwijs niet veel in een proces. Dit maakt het aantal toepassingsmogelijkheden en de verschillende soorten apparatuur zeer uiteenlopend. Onderstaand vindt u een aantal voorbeelden van apparatuur die Klip ontwikkeld heeft, zodat u een beeld krijgt van de mogelijkheden.

Drukvaten – Pressure vessels

Voor bepaalde processen is het belangrijk dat gas of vloeistof onder een bepaalde druk wordt bewaard die significant anders is dan de druk die de buitenlucht biedt. Met een pressure vessel wordt dit mogelijk.

Reactors

Wanneer twee stoffen op elkaar inwerken noemen we dat een reactie. Voor sommige processen is het nodig om een reactie op te wekken. Dit moet tevens veilig gebeuren. Klip kan de werktekeningen en sterkteberekeningen voor reactors maken.

Warmtewisselaars – Heat exchangers

Een warmtewisselaar of heat exchanger wordt gebruikt om warmte over te brengen tussen twee of meer vloeistoffen. Op die manier kan een warmtewisselaar gebruikt worden om zowel te koelen als te verwarmen. Een specifiek voorbeeld van een warmtewisselaar die wij kunnen produceren is bijvoorbeeld de floating head exchanger.

Autoclaven

Een autoclaaf is een afgesloten drukvat waarin door middel van stoom onder druk de inhoud wordt gesteriliseerd. Daarnaast worden autoclaven in de industrie ook veel gebruikt om bijvoorbeeld rubber te vulkaniseren.

Industriële kolommen (Industrial Colums)

Een kolom is een essentieel voorwerp om bepaalde vloeistoffen te distilleren en zodoende de bestandsdelen van elkaar te scheiden. Deze passen in hun normale versie op een laboratoriumtafel, maar een industriële kolom is vele malen groter. De werking blijft echter vergelijkbaar.  

Tanks

Een industriële tank is ontworpen om zijn inhoud netjes en veilig vast te houden. In bepaalde gevallen vindt er nog een verandering plaats in de tank, zoals bij nabezinkers. De werkzaamheden bij de ontwikkeling van tanks lopen dan ook zeer uiteen.

De onderscheidende factor van Klip B.V.

Klip onderscheidt zich door niet alleen nieuwe process equipment te fabriceren maar ook, indien gewenst, de oude installatie te demonteren, reviseren of vervangen, uitlijnen en gereed te maken voor inbedrijfstelling op locatie. Uw voordeel is dat we bij het fabriceren niet alleen uitgaan van de (oude) tekening maar ook van de actuele situatie, zodat de nieuwe apparatuur in één keer past en snel weer in bedrijf kan zijn.

Service

We zijn met name sterk als het gaat om hoogwaardige toepassingen en maatwerk oplossingen in enkelstuks of kleine series. Als het gaat om afmetingen zijn we zeer flexibel; van (zeer) kleine tot (zeer) grote process equipment hebben we in de meest uiteenlopende materiaalsoorten gemaakt in onze werkplaatsen. Denk daarbij aan materialen zoals Duplex, Super Duplex, Titanium, Aluminium, Cunifer en 254 SMO. Uiteraard verzorgen we hierbij de noodzakelijke engineering en certificering. U kunt bij Klip dus rekenen op volledige service en ontzorging bij de ontwikkeling van uw process equipment. 

Neem contact op voor meer informatie 

U kunt ons altijd bereiken met eventuele verzoeken en vragen, groot of klein. We helpen u dan graag verder. Zo zijn we zeer ervaren op het gebied van Leidingwerk, Piping, Contracting, skids en skidbouw.