Wat is piping?

In verschillende industrieën is piping een essentieel systeem. Pijpleidingen maken het mogelijk om diverse gassen, vloeistoffen of andere materialen van de ene naar de andere plaats te vervoeren. Onmisbaar in olie en gas-, energiewekking-, chemie- én waterbeheer bedrijven. Meer weten over piping? In dit artikel geven de professionals van Klip B.V. graag meer informatie!

Piping betekenis

Piping is de veelgebruikte term voor pijpleidingen. Deze leidingen bestaan vaak uit verschillende componenten, zoals kleppen, flenzen, buizen en verbindingsstukken. Afhankelijk van de toepassingen en de eigenschappen van het vloeistof of gas dat vervoert moet worden, wordt het materiaal van de pijpleiding bepaald. Over het algemeen wordt er vaak gekozen voor metalen zoals staal of roestvaststaal. Dit heeft met name te maken met hun krachtige eigenschappen en het duurzame materiaal. Daarnaast worden kunststoffen zoals HDPE en PVC ook regelmatig toegepast, vanwege de sterke weerstand tegen corrosie, druk en eventuele temperatuurveranderingen. Het aanleggen van pijpleidingen binnen een bedrijfspand of industrie vereist een nauwkeurige planning en engineering. Professionals moeten hierbij rekening houden met uiteenlopende factoren. Het is met name van groot belang dat de pijpleiding op de juiste wijze functioneert. Daarom raden we aan om dit altijd uit te besteden aan een expert op dit gebied.

Soorten pijpleidingsystemen

Om verschillende industrieën efficiënt te laten werken, zijn pijpleidingen van groot belang. Er zijn verschillende soorten pijpleidingsystemen beschikbaar, met ieder eigen kenmerken en toepassingen. Bij Klip B.V. bieden we zowel process piping als utility piping aan.

Process piping

Om chemicaliën, water, gassen en andere vloeistoffen te transporteren, wordt vaak process piping gekozen. Dit soort pijpleiding wordt vaak toegepast in sectoren zoals raffinaderijen en de chemische industrie. Doordat deze sectoren vaak werken met gevaarlijke stoffen, is het van groot belang dat de materialen van het systeem voldoen aan strikte normen. Daarom wordt er over het algemeen vaak gekozen voor duurzame en veilige materialen.

Utility piping

Om stoom, perslucht, water en koelvloeistoffen te verplaatsen, wordt er regelmatig gekozen voor utility piping. Dit type pijpleiding wordt vaak gezien als minder complex en wordt dan ook regelmatig gemaakt van wat voordeligere materialen. Hierbij kunt u denken aan PVC of koper, afhankelijk van het product dat getransporteerd dient te worden. Het is belangrijk dat dit leidingsysteem aan bepaalde normen voldoet, maar deze zijn minder strikt dan die van process piping. Let wel op het regelmatige onderhoud van deze soort pijpleiding. Dat zorgt ervoor dat het leidingwerk in uitstekende staat blijft!

Normen en standaarden van piping

Bij de productie is het van belang om rekening te houden met diverse normen. Hierbij wordt onderscheid gemaakt in de Europese norm (DIN) en de Amerikaanse norm (ANSI). Beide normen worden veel gebruikt en zijn dus essentieel bij het ontwikkelen van pijpleidingen. Bij Klip B.V. worden alle systemen volgens de juiste normen gefabriceerd en indien nodig gekeurd. De normen worden door onze professionals gezien als meetgraad voor een hoogwaardige kwaliteit. Dat maakt onze producten zeer betrouwbaar.

Klip B.V. is de betrouwbare partner op het gebied van piping

Met meer dan tientallen jaren ervaring op het gebied van piping is het team van Klip B.V. dé specialist voor al uw vraagstukken over pijpleidingen! We duiken graag in uw situatie en gaan zo op zoek naar een passende oplossing op het gebied van piping. Heeft u een specifieke vraag of komt u graag in contact met onze specialisten? We zijn iedere werkdag bereikbaar via de telefoon +31 (0)180 452188 of via het contactformulier op onze website.