TIG lassen

Een variant van de elektrische booglasmethode, dat is het TIG lassen. TIG lassen staat voor Tungsten Inert Gas lassen en werd in het verleden in de luchtvaart gebruikt om magnesium te kunnen lassen. Het vormt tegenwoordig één van de meest gebruikte lasmethoden, met name omdat de kwaliteit van het lasresultaat vaak bijzonder hoog ligt. Hier staat tegenover dat de lasser zijn werk goed uitvoert, want het is niet de makkelijkste lasmethode. Benieuwd hoe het werkt en wat de voordelen zijn van TIG lassen? Lees dan vooral door.  

Wat is TIG lassen?

Het proces werkt in de ideale vorm als volgt. De lasser maakt een boog tussen het metaal van het werk en de niet-consumeerbare tungsten elektrode, een type elektrode dat niet smelt. Op het punt waar de boog het metaal raakt ontstaat een gesmolten las bad. Een dun metalen draad wordt langzaam met de hand aangevoerd naar dit las bad, waar het smelt. Gedurende dit proces wordt er een inert beschermgas toegevoegd. Deze beschermt de elektrode en het las bad tegen besmettingen van buitenaf. Het eindproduct is daardoor een mooie, strakke las zonder achtergebleven verbrandingsresten.

Wat zijn de voordelen van TIG lassen?

Er zijn veel voordelen verbonden aan TIG lassen. Om u hier een goed beeld van te geven zijn deze hieronder weergegeven.  

 • Meer metalen lassen dan met welke andere methode dan ook
  Denk bijvoorbeeld aan staal, roestvrij staal, chroom, aluminium, nikkel, magnesium, koper, brons en zelfs goud!  
 • Schone lassen
  Deze methode produceert geen verbrandingsresten of spatten. Er ontstaat direct een mooie, schone las. Dit betekent dat het proces geschikt is voor de projecten waarbij het oog ook wat wil.  
 • Hoge kwaliteit
  De las ziet er niet alleen goed uit. TIG lassen zorgt er namelijk ook voor dat het metaal van het werk bijzonder goed verbonden wordt!  
 • Eén beschermend gas voor alle applicaties
  Sommige methoden hebben verschillende soorten beschermend gas nodig voor verschillende lasprojecten. Bij TIG lassen heb je alleen Argon nodig, en verder niets.  
 • Lassen in iedere positie
  Zowel vlak als verticaal of zelfs boven het hoofd lassen is mogelijk met TIG lassen. Een zeer veelzijdige manier van werken dus.  
 • Voor zowel dun als dik materiaal
  De TIG methode kan gebruikt worden voor materiaal van verschillende diktes. Door de lage spanning kunnen zelfs hele dunne, maar ook hele dikke stalen met elkaar worden verbonden.  

Waar wordt de TIG methode voor gebruikt?

TIG lassen wordt voor meer soorten materiaal gebruikt dan welke andere lasmethode dan ook. Dit is de voornaamste reden achter het feit dat veel industrieën vertrouwen op deze methoden. Het wordt bijvoorbeeld gebruikt voor de ruimtevaart en luchtvaart, maar ook door autofabrikanten en in garages. Er zijn zelfs kunstenaars die met de TIG methode volledige sculpturen maken! Van wagens tot fiets frames en van spatborden tot grasmaaiers, TIG lassen kan voor bijna iedere uitdaging worden ingezet.

Klip helpt u graag!

Zoekt u een partij met ervaring TIG lassers voor uw project, of bent u op zoek naar de juiste lasmethode voor uw uitdaging? Wij zijn enorm ervaren als industrieel lasbedijf. Wij zijn als industrieel lasbedrijf zeer ervaren in TIG-lassen, MAG-lassen, MIG-lassen en OP-lassen. Neem dan gerust contact met ons op. We adviseren u graag! 

Piping-laswerk