Staal lassen

Staal is een legering van onder andere ijzer (Fe) en koolstof (C). Het materiaal is wereldwijd bekend vanwege de sterke, duurzame en veelzijdige eigenschappen. Staal wordt dan ook gebruikt in verschillende sectoren, zoals in de scheepsbouw en auto-industrie. Om het gewenste eindproduct te realiseren, is staal lassen noodzakelijk. De professionals van Klip B.V. zijn gespecialiseerd in uiteenlopende staal lasvraagstukken. We delen graag meer over onze unieke werkwijze!

Wat is staal lassen?

Staal lassen is een proces waarbij met behulp van verhitting twee stukken staal aan elkaar worden gevoegd. Om dit te realiseren is het van belang dat het smeltpunt van de materialen bereikt wordt. Indien nodig wordt er toevoegingsmateriaal gebruikt om een sterke lasverbinding te creëren. Dit vereist een grote mate van technische kennis en vaardigheid. Zo is het van belang dat een expert de juiste lasapparatuur bedient en begrip heeft van de eigenschappen van staal. Ook factoren als temperatuur, luchtvochtigheid en elektromagnetische inferentie hebben een grote invloed op het lasproces. Het team van Klip B.V. heeft een brede expertise op het gebied van lasvraagstukken, waardoor we gegarandeerd het allerbeste eindproduct leveren. Benieuwd naar meer? Neem contact met ons op.

Werkwijze van staal lassen

Aan de hand van een vaste werkwijze realiseren de professionals van Klip B.V. uitsluitend hoogwaardige eindproducten. Lees onderstaand meer over het proces van staal lassen.

Werkplek voorbereiden

Voordat het lasproces van start gaat, wordt de werkplek van de expert gereed gemaakt. Het is van groot belang dat de lasapparatuur is ingesteld met de gewenste parameters. Ook het werkgebied wordt georganiseerd en schoongemaakt.

Materiaal gereed maken

Om de las zo goed mogelijk aan te brengen, worden de materialen grondig gereinigd. Eventuele verontreinigingen worden verwijderd met een ontvetter of slijpmachine. Afhankelijk van het eindproduct worden de materialen in de juiste positie gezet.

Apparatuur instellen

Vervolgens wordt het apparatuur nogmaals gecontroleerd op het instellen van de juiste parameters. Hierbij wordt onder andere gekeken of de juiste stroomsterkte en spanning zijn ingesteld. Wanneer dit op de gewenste manier klaar staat, kan de expert starten met het lasproces.

Boog ontsteken

Door contact te maken met de elektrode of het lasdraad en het materiaal, wordt de boog vervolgens ontstoken. Hierbij wordt hitte gecreëerd die essentieel is om de materialen te laten smelten en een lasverbinding te vormen.

Uitvoeren van de las

Met de ontstoken boog wordt de lasnaad gelijkmatig en met een constante snelheid over het materiaal bewogen. Het toevoegmateriaal komt langzaam samen met het basismateriaal, waardoor er een sterke lasverbinding ontstaat.

Controleren en afwerken

Op het moment dat de expert klaar is met het lasproces, koelt het materiaal langzaam af. Hierbij wordt direct geïnspecteerd of er eventuele gebreken zijn aan de verbinding. Indien de expert scheuren of porositeit ontdekt, wordt dit meteen verholpen. Vervolgens wordt de lasnaad afgewerkt zodat het materiaal beschermd is tegen schade, zoals corrosie.

Voordelen van staal lassen

Door de sterkte, duurzaamheid én efficiëntie is staal lassen een uitstekende keuze om materialen aan elkaar te verbinden. Hieronder vertellen we meer over de voordelen van dit lasproces.

Sterkte en duurzaamheid

Eén van de meest bekende eigenschappen van staal is de sterke en duurzame verbinding die gecreëerd wordt middels lassen. Hierdoor is het materiaal bestendig tegen hoge druk-, trek en buigbelastingen. Dit maakt staal lassen een uitstekende methode om bruggen of voertuigen te realiseren.

Verschillende staalsoorten

Staal lassen is toepasbaar op verschillende staalsoorten, van laaggelegeerde tot hooggelegeerde materialen. Met de brede expertise van de professionals van Klip B.V. wordt nauwkeurig onderzocht uit welke legering de materialen bestaan. Aan de hand van deze inzichten wordt het lasproces op de juiste manier uitgevoerd.

Snelle uitvoering

Het lassen van staal is een relatief snelle methode. Dit komt voornamelijk omdat er geen extra bevestigingsmateriaal vereist is voor het lassen. Hierdoor besparen experts veel tijd, waardoor de opdrachtgever het gewenste eindproduct op korte termijn kan gebruiken.

Complexe vormen realiseren

Moeilijke vormen of brede ontwerpen? Door de ontwerpvrijheid van staal is het mogelijk om lastige vormen en structuren te creëren met behulp van het juiste lasproces. Op deze manier worden specifieke ontwerpvereisten nauwkeurig doorgevoerd.

Herstelbaarheid

Tenslotte komt het regelmatig voor dat materialen over een langere periode schade oplopen. Staal lassen is een veelgebruikte methode die wordt ingezet om herstelwerkzaamheden uit te voeren. Zo wordt de levensduur van het eindproduct direct verlengd.

Lasmethodes

Klip B.V. biedt verschillende lasmethodes aan die geschikt zijn voor staal lassen. Afhankelijk van de voorkeuren van de opdrachtgever en de eigenschappen van het materiaal, wordt de juiste methode gekozen. Onderstaand vindt u een overzicht van onze verschillende technieken.

MIG/MAG-lassen

In het algemeen wordt MIG/MAG-lassen het meest gebruikt voor het lassen van staal. Hierbij wordt er continu een draadvoeding gebruikt in combinatie met beschermd gas. Op deze manier wordt de las op de juiste wijze gevormd tussen de desbetreffende materialen.

TIG-lassen

Met behulp van TIG-lassen wordt het toevoegmateriaal afzonderlijk toegevoerd. Deze techniek vereist een hoge mate van controle en nauwkeurigheid, waardoor het mogelijk is om hele dunne materialen samen te voegen.

OP Lassen

Onder poeder (OP) lassen is een proces waarbij er een boog tussen het lasdraad en materiaal gecreëerd wordt. Om de boog te beschermen tegen atmosferische verontreiniging wordt er hierbij een laag van poeder fluxmateriaal gebruikt. Dit maakt het mogelijk om ook dikke stalen materialen te lassen.

Overlay lassen

Hoewel overlay lassen niet gebruikt wordt om materialen aan elkaar te verbinden, wordt het wel ingezet om slijtvaste coatings aan te brengen op onder andere staal. Op deze manier zijn de materialen beschermd tegen eventuele vormen van schade.

Meer lasvraagstukken of complexe situaties? Klip B.V. staat voor u klaar

Bent u naast staal lassen ook nieuwsgierig naar de andere lasmethodes die de professionals van Klip B.V. uitvoeren? Welk vraagstuk u ook heeft, we helpen u graag verder! Met jarenlange ervaring en een brede kennis van uiteenlopende situaties weten we precies welke vervolgstappen het meest wenselijk zijn. Advies ontvangen over uw eindproduct? Neem direct contact met ons op. We zijn iedere werkdag van maandag tot en met vrijdag bereikbaar via ons telefoonnummer +31 (0)180 452188 of met het contactformulier op onze website. Voorafgaand benieuwd naar onze diensten? Ontdek al onze laswerkzaamheden.