RVS lassen

Roestvast staal (RVS) is een legering van ijzer, chroom, nikkel, koolstof, mangaan en molybdeen. Het metaal staat bekend om de weerstand tegen corrosie, hygiënische eigenschappen en esthetische uitstraling. Roestvast staal wordt dan ook gebruikt in veel verschillende industrieën, zoals de chemische industrie, in de bouw en zelfs in de energie-industrie! Vanwege de veelzijdigheid en brede toepasbaarheid van roestvast staal komt het lassen van dit materiaal vaak voor. Bij Klip B.V. zijn we dé expert op het gebied van RVS lassen. Lees hier meer over onze werkwijze!

Wat is RVS lassen?

Roestvast staal lassen is een techniek die het mogelijk maakt om twee RVS componenten aan elkaar te verbinden door middel van verhitting. Om een hoogwaardige lasverbinding te bereiken, is het belangrijk om de juiste lastechnieken en apparatuur te gebruiken. Zo is het essentieel om de warmte-inbreng te beheersen. Te veel warmte leidt tot overmatige vervorming en thermische spanningen. Dit heeft natuurlijk invloed op de kwaliteit van de lasverbinding. Als u verzekerd wilt zijn van een lasverbinding van hoge kwaliteit, raden we aan om dit uit te besteden aan een specialist. Zo weet u zeker dat het materiaal gecontroleerd en beheerd wordt. Benieuwd naar onze eerdere RVS laswerkzaamheden? Neem meteen contact met ons op!

Werkwijze van RVS lassen

Bij Klip B.V. werken we aan de hand van een vaste werkwijze, waarmee we zeker weten dat iedere opdracht een succes wordt! Met behulp van onderstaande stappen leveren we altijd hoogwaardig laswerk.

Materiaal voorbereiden

Voordat onze experts beginnen met lassen, wordt het roestvast staal materiaal gecontroleerd op verontreinigingen. Hierbij kunt u denken aan eventuele roest plekken, vet of olie. Dit wordt grondig gereinigd. Vervolgens worden de lasnaden gemarkeerd en wordt het materiaal geschuurd of geslepen. Op die manier is er een schone en gladde basis voor de las.

Het juiste lasproces kiezen

Daarna is het van belang om de juiste lasmethode te kiezen. In het algemeen bieden we twee soorten lasprocessen aan, namelijk TIG-lassen (Tungsten Inert Gas), OP-lassen (onder poederdruk) en MIG-lassen (Metal Inert Gas). Welke methode wordt uitgevoerd is afhankelijk van de toepassing en eigenschappen.

Lasprocedure selecteren en voorbereidingen

Naast het kiezen van de lasmethode moet er ook gekeken worden naar de beschikbare lasdocumentatie, beter bekend als de PQR en WPS. Bij voorkeur wordt een een prodedure gekozen waar Klip al voor gecertificeerd is. Indien dit niet het geval is zal deze kwalificatie behaald worden.
Vervolgens is het belangrijk om alle gewenste parameters in te stellen. Denk hierbij aan de lasstroom, spanning en eventuele draadsnelheid. Vaak is dit afhankelijk van de type en dikte van het materiaal.

Componenten plaatsen en uitlijnen

Daarna kunnen de roestvast staal componenten op de gewenste manier gepositioneerd worden. Dit maakt het voor de lasser eenvoudiger om de lasnaden te vormen.

Las aanbrengen

Als alles gereed is, kan het lasproces starten. Onze experts brengen de lasboog aan op het desbetreffende gebied en bewegen heel gelijkmatig en stabiel langs de lasnaad.

Lasverbinding inspecteren

Als het lasproces is afgerond, kan de verbinding nauwkeurig gecontroleerd worden. Indien nodig kunnen er herstelwerkzaamheden verricht worden.

Nabewerking

Tenslotte wordt de nabewerking uitgevoerd, indien nodig. Hierbij kunt u denken aan slijpen, polijsten of afbramen.

Voordelen

Het lassen met roestvast staal heeft verschillende voordelen. Benieuwd naar meer? Lees onderstaand verder.

Uitstekende weerstand tegen corrosie

Allereerst heeft RVS een hoge mate van corrosiebestendigheid, waardoor het zeer geschikt is voor gebruik in vochtige omgevingen. Ook bij chemicaliën en andere corrosieve stoffen is RVS de beste optie!

Milieuvriendelijk en duurzaam

Door de recyclebare eigenschappen van RVS is het een super milieuvriendelijke lasmethode! Roestvast staal is goed bestand tegen vervorming, slijtage en andere vormen van schade. Hierdoor blijft het materiaal jarenlang in een uitstekende staat.

Moderne en aantrekkelijke uitstraling

Door de esthetische uitstraling is roestvast staal een favoriet bij velen! Naast de functionele eigenschappen, ziet het materiaal er ook heel strak uit. Daarom wordt er vaak voor RVS gekozen op zichtbare plekken, zoals in interieur of zelfs in kunstwerken.

Hygiënische eigenschappen

Bovendien staat RVS bekend om haar gladde en niet-poreuze oppervlakken. Zo is het ontzettend eenvoudig om vuil te verwijderen van het materiaal. Dat maakt roestvast staal een uitstekende keuze in de voedingsmiddelenindustrie en bijvoorbeeld de medische sector!

Lasmethodes

Het selecteren van de juiste lasmethode is van groot belang. We vertellen graag meer over de methoden die Klip B.V. aanbiedt.

TIG-lassen (Tungsten Inert Gas)

Op het moment dat de eindgebruiker een zeer nauwkeurig project uitbesteed, wordt er in het algemeen vaak gekozen voor TIG-lassen. Met deze methode wordt er indien nodig gebruik gemaakt van toevoegingsmateriaal om twee delen aan elkaar vast te smelten. Door het gerichte proces wordt hoogwaardig laswerk mogelijk, waarbij ieder eindproduct uitstekend wordt afgewerkt. Een ander voordeel van TIG-lassen is het feit dat het product tegen oxidatie is beschermd. Ook is er geen vorming van slak zichtbaar.

MIG-lassen (Metal Inert Gas)

Met behulp van MIG-lassen wordt het eindproduct minder vervormd. De geleidelijke warmte invoer zorgt ervoor dat alle producten uitstekend afgewerkt worden. Bovendien is deze lasmethode iets eenvoudiger, waardoor onze specialisten het eindproduct sneller kunnen afwerken. Dat betekent ook dat de opdrachtgever het product op korte termijn in gebruik kan nemen. Dat is de uitstekende service van Klip B.V.!

Complex lasvraagstuk? Klip B.V. helpt u verder

Weet u niet zeker of lassen met behulp van RVS de beste keuze is voor uw opdracht of heeft u te maken met een gecompliceerd eindproduct? Wacht dan niet langer en neem vandaag nog contact op met onze specialisten! Met de jarenlange ervaring van het team van Klip B.V. zijn we in staat om ieder vraagstuk op een gerichte manier op te lossen. Dit doen we voor een groot aantal markten, waaronder energie en milieu, farmacie én de volledige proces industrie. Bovendien vinden we onze service ontzettend belangrijk. We willen dat onze opdrachtgevers tevreden zijn over onze producten, waardoor we enkel in overleg aan de slag gaan. Samen kijken we naar de juiste lasmethode en het gewenste eindresultaat. We nemen u stap voor stap mee in het proces en garanderen u enkel de allerbeste kwaliteit! Benieuwd naar meer? Bekijk al onze laswerkzaamheden! Het liefst meteen een afspraak inplannen met onze specialisten? We zijn iedere werkdag van maandag tot en met vrijdag bereikbaar via ons telefoonnummer +31 (0)180 452188 of met het contactformulier dat u op onze website vindt. Voor spoedgevallen kunt u altijd direct contact opnemen met Cor Noordegraaf (0180-452188).