OP-lassen

De afkorting OP in OP lassen staat voor Onder Poeder. Deze methode staat internationaal bekend als submerged arc welding (SAW). Een veelgebruikte manier van lassen wereldwijd. Wilt u precies weten hoe OP-lassen werkt? Lees dan gauw verder! 

Wat is OP-lassen?

Twee metalen delen worden met elkaar verbonden doordat er hitte vanuit één of meerdere bogen wordt geproduceerd tussen een kale metalen elektrode en het werk. De boog wordt beschermd door een soort deken van korrelig poeder, dat ook weleens Flux wordt genoemd. Op die manier wordt de las goed beschermd tegen oxidatie of andere negatieve invloeden uit de omgeving van het lasproces. Bovendien smelt ook een kleine hoeveelheid van het poeder mee bij het verbinden van de twee metalen delen van het werk. Hierdoor wordt de las blijvend beschermd. Het overgebleven poeder kan na het lassen opnieuw worden gebruikt door dit weer te verzamelen.

Wat zijn de voordelen van OP-lassen?

Er zijn verschillende voordelen verbonden aan de techniek van het OP lassen. Deze zijn hieronder beschreven, zodat u een beter beeld krijgt van de beweegredenen om voor deze lasmethode te kiezen. 

 • Een hoge kwaliteit van de las
  De belangrijkste eigenschap van iedere las is dat deze zo duurzaam mogelijk is en de metalen delen definitief verbindt.  
 • Hoge snelheid
  De techniek leent zich voor een hoog werktempo en een lassnelheid die, zeker vergeleken met andere methoden, vrij hoog ligt.  
 • Een gladde, uniforme las zonder overblijfsel
  Het werk ziet er na het lassen netjes uit, met een mooie gladde las.  
 • Weinig tot geen rook
  Dankzij het poeder ontstaat er nauwelijks tot geen rook, een extra comfortabele manier van werken.  
 • Geen flits van de boog
  Omdat er geen flits ontstaat is er nauwelijks beschermende kleding nodig. Ook dit bevordert het werkcomfort van de lasser.  
 • Gemakkelijk te automatiseren om nog productiever te werken
  Het relatief gemakkelijke proces maakt het mogelijk om het laswerk deels te automatiseren, waardoor er nog productiever gewerkt kan worden.

Waar wordt de OP-lassen methode voor gebruikt?

Het OP lassen wordt voornamelijk gebruikt bij het verbinden van grote, zware stalen platen. Hier vallen de volgende soorten laswerkzaamheden onder: 

 • Structuurvormen 
 • De naad van de lange zijde van een pijp met een grote diameter 
 • Het ontwikkelen van machine onderdelen voor de zware industrie 
 • Het ontwikkelen van drukvaten en tanks voor bijvoorbeeld opslag  

Kortom wordt OP lassen met name ingezet bij de grotere, zwaardere projecten. Daarom is deze methode onmisbaar in bijvoorbeeld de scheepsbouw. Bovendien wordt het OP lassen veel toegepast in alle andere industrieën waar staal wordt gebruikt in een middelgrote tot grote dikte.

Klip is u graag van dienst

Bij Klip zijn de lassers uiteraard ook in staat om lasprojecten op te pakken die vragen om de inzet van het onder poeder lassen. Onze geruime ervaring op dit gebied zorgt ervoor dat u kunt rekenen op lasnaden van de grootste kwaliteit. Wij zijn als industrieel lasbedrijf zeer ervaren in TIG-lassen, MAG-lassen, MIG-lassen en OP-lassen.  Bent u benieuwd naar hetgeen we in uw project kunnen bijdragen? Neem dan gerust contact met ons op. We bespreken dan graag de mogelijkheden met u.