Gietijzer lassen

Gietijzer is een legering van ijzer, koolstof en onder andere silicium en mangaan. Het materiaal staat wereldwijd bekend vanwege de duurzame, veelzijdige en robuuste eigenschappen. Het materiaal speelt al jarenlang een essentiële rol in uiteenlopende industriële toepassingen. Zo maken de unieke kenmerken van gietijzer het mogelijk om het materiaal in complexe vormen te gieten. Met behulp van gietijzer lassen wordt het zelfs mogelijk om het materiaal voor nog meer toepassingen te gebruiken. Het lasproces van gietijzer vereist echter specifieke kennis en vaardigheden. Bij Klip B.V. hebben onze professionals jarenlange ervaring en kennis van uiteenlopende lasvraagstukken. Nieuwsgierig naar onze werkwijze? We vertellen graag meer!

Wat is gietijzer lassen?

Gietijzer lassen is het lasproces waarbij twee of meer gietijzeren onderdelen aan elkaar verbonden worden. Het materiaal is van nature erg bros, waardoor het extra gevoelig is voor scheuren en mogelijke vervormingen gedurende het lasproces. Dit komt door de eigenschappen van de microstructuur van gietijzer. Om deze reden wordt er vaak een speciale lastechniek gebruikt. Deze methode zorgt ervoor dat het gietijzer voor het proces voorverwarmd wordt. Na het lasproces kan het materiaal vervolgens langzaam afkoelen. Met behulp van deze speciale lasmethode worden de spanningen in het materiaal verminderd en wordt de kans op eventuele scheurvorming verkleind. Door de kwetsbaarheid van het materiaal wordt geadviseerd om gietijzer lassen uit te besteden aan een specialist op dit gebied. Zo weet u zeker dat het eindproduct wordt gevormd op de manier zoals u wenst. Nieuwsgierig naar de werkzaamheden van Klip B.V.? We vertellen hier graag meer over!

Werkwijze van gietijzer lassen

Doordat gietijzer lassen vraagt om een specifieke lasmethode, werken de professionals van Klip B.V. aan de hand van een vaste werkwijze. Onderstaand delen we hier meer over!

Voorbereiding van het gietijzer

Voorafgaand het lasproces is het van groot belang om het gietijzer grondig te reinigen. Dit doet de specialist vaak met een staalborstel. Eventuele verontreinigingen worden verwijderd met een geschikt oplosmiddel.

Selecteren van de gewenste lasmethode

Afhankelijk van het gewenste eindproduct, selecteert de specialist de lasmethode. Bij Klip B.V. wordt er vaak gekozen voor MIG-lassen en TIG-lassen.

Voorverwarmen van het materiaal

Omdat gietijzer mogelijk kan barsten tijdens het lasproces, wordt het materiaal vooraf verwarmd tot een temperatuur tussen de 200°C en 400°C. De daadwerkelijke temperatuur wordt bepaald aan de hand van de dikte van het materiaal.

Lassen

Met behulp van de gekozen lasmethode wordt de las uitgevoerd. Hierbij wordt de lasnaad gelijkmatig en consistent gevuld. Tijdens het proces worden de lasparameters op de juiste wijze ingesteld.

Gebruiken van geschikt lastoevoegmateriaal

Indien nodig wordt het juiste lastoevoegmateriaal gebruikt. Bij Klip B.V. kiezen we in het geval van gietijzer vaak voor nikkel- of nikkelijzerlegeringen. Deze materialen minimaliseren de kans op scheuren en versterken tegelijkertijd de las.

Nabehandelen

Als de specialist klaar is met lassen, wordt het gietijzer langzaam afgekoeld met behulp van isolatiemateriaal. Op die manier worden de thermische spanningen geleidelijk geminimaliseerd.

Voordelen

Gietijzer lassen is een uitstekende methode om complexe vormen te realiseren! Onderstaand nemen we u graag mee in de voordelen van dit materiaal.

Herstelbaarheid

Met behulp van gietijzer lassen wordt het eenvoudig om beschadigde materialen te herstellen en repareren. Hierdoor wordt de levensduur van de onderdelen verlengd!

Minimale verstoring

Doordat het lassen van gietijzer vaak ter plaatse wordt uitgevoerd, wordt het transport van de componenten vermeden. Doordat demontage en herinstallatie niet nodig is wordt er tegelijkertijd veel tijd bespaard.

Kostenbesparing

Naast tijd, bespaart het lassen van gietijzer ook vaak veel kosten. Zo is het mogelijk om de schade op te lossen, zonder dat nieuwe onderdelen nodig zijn. Vooral bij complexe of zeldzame componenten is dit zeer gewenst.

Maatwerk

Doordat gietijzer eenvoudig te vormen is, kan het materiaal aan specifieke behoeften voldoen. Gietijzer is uitstekend voor het aanpassen van onderdelen aan nieuwe toepassingen of het versterken van zwakke punten op een bepaald ontwerp.

Milieuvriendelijk

Bij gietijzer lassen zijn er geen nieuwe grondstoffen nodig en wordt productie van afval vermeden. Dat draagt bij aan de duurzaam- en milieuvriendelijkheid van het gewenste eindproduct.

Lasmethodes

Voor gietijzer lassen worden verschillende methoden ingezet. Bij Klip B.V. maken onze professionals in het algemeen gebruik van twee soorten lasprocessen. Onderstaand vertellen we meer over Metal Inert Gas (MIG) en Tungsten Inert Gas (TIG) lassen.

MIG-lassen

Voor gietijzer lassen is MIG-lassen een zeer geschikte lasmethode. Met behulp van warmte inbreng is de kans op vervorming tijdens het lassen minimaal. Mede dankzij het verhitten is de lasser in staat om het product uitstekend af te werken. Daarnaast staat deze lasmethode bekend om de lage lassnelheid, waardoor het proces snel wordt afgerond. Hierdoor kan de eindgebruiker zijn of haar product op korte termijn gebruiken. In tegenstelling tot TIG-lassen is deze methode moeilijker te beheersen. Het is aan de specialist om te beslissen welk lasproces het beste aansluit bij het vraagstuk.

TIG-lassen

Op het moment dat projecten een grote mate van nauwkeurigheid vereisen, is TIG-lassen een passende methode. Tijdens het TIG-lassen worden twee gietijzeren componenten met elkaar verbonden. Indien nodig of gewenst wordt er gebruik gemaakt van extra toevoegingsmateriaal. Met dit materiaal wordt hoogwaardig laswerk met een perfecte afwerking mogelijk. Bovendien biedt deze manier van lassen een extra goede bescherming tegen oxidatie en is er geen vorming van slak te zien.

Complexe vraagstukken uitbesteden? Klip B.V. helpt u graag verder

Heeft u nog specifieke vragen over gietijzer lassen of loopt u tegen een bepaalde situatie aan? Twijfel dan niet om contact met ons op te nemen! Klip B.V. is gespecialiseerd in uiteenlopende lasvraagstukken van een groot aantal markten en industrieën. Door de brede expertise en jarenlange ervaring van onze professionals, wordt ieder vraagstuk met beide handen aangegrepen. We maken graag kennis en bespreken al uw wensen. We brengen inzichtelijk wat de mogelijkheden zijn en welke kosten hieraan verbonden zitten. Bij akkoord plannen we op korte termijn een afspraak in en gaat ons team van start met de realisatie van uw gewenste eindproduct. Het liefst zo snel mogelijk een afspraak inplannen? We zijn iedere werkdag van maandag tot en met vrijdag bereikbaar via de telefoon +31 (0)180 452188 of aan de hand van ons contactformulier op de website. We staan voor u klaar!