Aluminium lassen

Aluminium (AI) is een metaal dat bekend staat om het lichte gewicht, corrosiebestendigheid en de goede geleidbaarheid voor warmte en elektriciteit. Dit metaal wordt voor uiteenlopende producten gebruikt, variërend van auto’s tot verpakkingsmaterialen en huishoudelijke apparaten. Door de sterkte-gewichtsverhouding is aluminium een uitstekend metaal voor ontzettend veel verschillende toepassingen. Door het lage smeltpunt en hogere warmtegeleidbaarheid, is het lassen van aluminium wat complexer dan andere metalen. De specialisten van Klip B.V. zijn gespecialiseerd in aluminium lassen. We vertellen u hier graag meer over!

Wat is aluminium lassen?

Aluminium lassen is simpelweg het proces waarbij minimaal twee stukken aluminium worden samengevoegd met behulp van verhitting. Na het verhitten wordt het product geheel afgekoeld, waardoor een sterke en duurzame verbinding gecreëerd wordt. De uitdaging van het aluminium lassen ligt voornamelijk bij het lagere smeltpunt. Zo smelt dit metaal al bij 660 graden, wat relatief laag is. Ook het feit dat aluminium snel kan vervormen tijdens het lassen is een uitdaging. Om deze reden raden we altijd aan om aluminium lassen uit te besteden aan een expert op dit gebied. Op die manier wordt het materiaal goed beheerd en weet u zeker dat het eindproduct gegarandeerd naar wens is. Meer weten over onze werkzaamheden? Laat het ons weten!

Uitdaging in aluminium lassen

Het lassen van aluminium brengt complexe uitdagingen met zich mee, vooral vanwege de aanwezigheid van een oxidelaag op het oppervlak van het metaal. Deze laag heeft een hoger smeltpunt dan het aluminium zelf, wat betekent dat de lasser door deze oxidelaag heen moet branden om de onderliggende metaallagen effectief te kunnen verbinden. Wanneer deze barrière eenmaal is doorbroken, bereikt het aluminium een zeer hoge temperatuur. Op dit moment moet snel en vakkundig gehandeld worden, anders kan het aluminium inzakken of kan de lasser erdoorheen branden, wat de kwaliteit van de lasnaad compromitteert. Dit delicate evenwicht tussen snelheid en precisie benadrukt het belang van professionaliteit bij aluminium lassen. Onze specialisten de kennis en vaardigheden in huis om met deze complexiteit om te gaan. Zo zorgen we ervoor dat uw aluminium constructie van uitstekende kwaliteit is.

Werkwijze van aluminium lassen

Om aluminium op een goede manier te lassen, is het belangrijk om de juiste procedure te volgen. We nemen u graag mee in onze volledige werkwijze van aluminium lassen.

Voorbereiden

Voordat de experts van Klip B.V. van start gaan met het lasproces, worden alle oppervlakken van aluminiumstukken grondig gereinigd en ontvet. Op die manier wordt de kans op verontreiniging in de lasnaad geminimaliseerd, waardoor de kwaliteit van de las hoog blijft.

Lasmethode kiezen

Vervolgens wordt de juiste lastechniek gekozen op basis van de specifieke toepassing en dikte van het aluminium. Bij Klip B.V. wordt er in het algemeen veel gekozen voor Metal Inert Gas (MIG) en Tungsten Inert Gas (TIG).

Materiaal en apparatuur selecteren

Op basis van de lasmethode, worden de juiste materialen en apparatuur verzameld. Hierbij worden elektroden, lasdraad en gas gebruikt.

Instellingen aanpassen

Daarnaast is de gekozen lastmethode ook van belang bij het aanpassen van de instellingen van het lasapparatuur. Zo wordt er gekeken naar de juiste parameters, zoals de spanning, gasstroom en stroomsterkte. Ook de dikte van het materiaal speelt hierbij een belangrijke rol.

Lasverbinding maken

Als bovenstaande stappen zijn afgerond, kan de expert starten met lassen. De lasboog wordt gericht op het punt waar de aluminiumstukken verbonden moeten worden. Hierbij smelten de randen, zodat er een lasnaad gevormd wordt. Tijdens het proces is het essentieel om continu de gewenste temperatuurcontrole en lasbeweging aan te houden.

Lasgebied beschermen

Om het lasgebied te beschermen tegen oxidatie en verontreiniging wordt inert gas, zoals argon, gebruikt. Hierbij wordt het smeltbad volledig beschermd, waardoor het lasproces op de juiste manier wordt afgerond.

Afwerken

Als de expert de lasnaad voltooid heeft, wordt deze volledig afgekoeld. Op het moment dat het aluminium koud is, wordt het lasproces nauwkeurig nagegaan. Hierbij wordt geïnspecteerd of de lasnaad voldoet aan alle normen en specificaties.

Voordelen

Het lassen van aluminium brengt verschillende voordelen met zich mee. Hieronder leest u meer!

Sterkte-gewichtsverhouding

Eén van de kenmerken van aluminium is het lichtgewicht en sterkte van het materiaal. Dát biedt ook een groot voordeel voor aluminium lassen. De gelaste aluminium constructies zijn licht en tegelijkertijd erg krachtig, waardoor dit metaal ideaal is voor toepassingen waar gewichtsbesparing van belang is, zoals in de luchtvaartindustrie.

Corrosiebestendig

Daarnaast heeft aluminium een beschermende oxidelaag waardoor corrosie voorkomen wordt. Ook tijdens het lassen wordt deze laag grotendeels behouden.

Warmte- en elektrische geleiding

Ook de warmte- en elektrische geleiding van aluminium is een belangrijke eigenschap van het metaal. Om deze reden zijn gelaste componenten ideaal voor toepassingen waarbij geleiding of warmtetoevoer essentieel is.

Esthetisch aantrekkelijk

Bovendien is ook het uiterlijk van aluminium erg aantrekkelijk. Het metaal is glad en strak, waardoor aluminium vaak wordt gekozen voor zichtbare toepassingen, zoals kunstwerken.

Milieuvriendelijk

Aluminium is volledig recyclebaar, zonder verlies van kwaliteit! Dat maakt het lassen van gerecycled aluminium een duurzame optie.

Langdurige prestaties

Tenslotte vormen alle eigenschappen van aluminium een uitstekende basis voor langdurige prestaties in veel verschillende toepassingen.

Lasmethodes

Er zijn veel verschillende methodes voor aluminium lassen, waaronder Metal Inert Gas (MIG) en Tungsten Inert Gas (TIG) het meest populair zijn. Hieronder geven we kort weer wat deze lastechnieken inhouden.

MIG-lassen

Door de warmte inbreng tijdens MIG-lassen worden producten minder vervormd en uitstekend afgewerkt. Door de lage lassnelheid is het proces van aluminium lassen op korte termijn afgerond, waardoor u nog sneller gebruik kunt maken van uw gewenste product. In tegenstelling tot TIG-lassen, is deze lasmethode vaak wel moeilijker te beheersen. Om deze reden wordt er altijd specifiek gekeken naar de desbetreffende opdracht. Met de deskundigheid van onze specialisten wordt ieder project op die manier uitstekend afgeleverd!

TIG-lassen

Voor zeer nauwkeurige projecten wordt TIG-lassen gebruikt. Met deze methode worden twee delen aan elkaar gesmolten. Hierbij wordt er indien nodig gebruik gemaakt van toevoegingsmateriaal. Middels TIG-lassen wordt hoogwaardig laswerk mogelijk, waarbij het eindproduct uitstekend wordt afgewerkt. Ook biedt deze lasmethode een goede bescherming tegen oxidatie én is er geen vorming van slak zichtbaar.

Meer lasvraagstukken? Klip B.V. staat voor u klaar

Heeft u nog meer vragen over aluminium lassen of wilt u in gesprek over een ander lasvraagstuk? Bij Klip B.V. zijn we gespecialiseerd in een groot aantal markten en industrieën, waaronder energie en milieu, voeding en farmacie én de volledige proces industrie. We bespreken graag wat uw wensen zijn en bekijken aan de hand daarvan alle mogelijkheden. In overleg kiezen we de juiste lasmethode en plannen we direct een moment in wanneer onze experts van start kunnen gaan. Benieuwd naar ons volledige aanbod aan diensten? Bekijk dan meteen al onze laswerkzaamheden! Liever een afspraak inplannen? We zijn iedere werkdag van maandag tot en met vrijdag bereikbaar via ons algemene telefoonnummer +31 (0)180 452188 of via ons contactformulier op de website. Voor directe vraagstukken kunt u altijd terecht bij Cor Noordegraaf via 0180-452188 of via zijn mail c.noordegraaf@klip.nl. We horen graag van u!