Wat is EPC?

Bent u van plan om uw woning of bedrijfspand te verduurzamen? Dan komt u regelmatig in aanraking met de term EPC! De afkorting geeft aan hoe zuinig een bepaald gebouw is, ook wel energetisch efficiënt genoemd. Het liefst wilt u deze zo laag mogelijk, want dat betekent dat het gebouw beschouwd wordt als zuinig. Meer weten? We leggen het uit!

Wat is de definitie van EPC?

EPC staat voor Energie Prestatie Coëfficiënt en kan specifiek iets zeggen over hoe zuinig een bepaald gebouw is. Mede doordat de overheid het belangrijk vindt om gebouwen zo zuinig mogelijk te maken, is nieuwbouw verplicht om aan een bepaalde EPC-norm te voldoen. Deze norm is vastgesteld door de energetische efficiëntie van een woning uit de jaren ’90. Hierbij wordt de EPC-waarde van 1,0 aan gekoppeld. Deze waarden dient tegenwoordig nog steeds als referentie.

Wat valt er onder EPC?

Staat er ergens weergegeven dat een gebouw een EPC-waarde van 0,4 heeft? Dan betekent dit dat het pand 40% van de energie verbruikt ten opzichte van een huis uit de jaren ’90. Om deze waarde te bepalen, wordt het energieverbruik van het gebouw gemeten. Hierbij kunt u denken aan het verwarmen en koelen, ventileren, isoleren, warm tapwater en de verlichting. Ander energieverbruik is geen onderdeel van de EPC-waarde. Dit betekent dat bijvoorbeeld keukenapparatuur of de televisie niet mee wordt gerekend in de waarde.

EPC-norm berekenen

Als u een woning of bedrijfspand wilt bouwen, is het verplicht om aan de EPC-eisen te voldoen. Dit betekent dat er wordt gekeken door een EPC contractor naar de hoeveelheid energie die nodig is om het gebouw volledig te verwarmen of te koelen. Het is hierbij belangrijk om te weten dat er ook bepaalde waarden aan bouwmaterialen zijn toegerekend. Rc waarde wordt bijvoorbeeld gebruikt om de isolatiewaarde van muren, vloeren en daken uit te drukken. In het geval van deuren en ramen wordt er vaak gerefereerd naar een U-waarde. Er wordt in dat geval gekeken naar het soort glas en de manier waarop het glas in het kozijn geplaatst is. Alle aansluitingspunten worden hierbij meegenomen. Dat betekent dus zelfs dat er gekeken wordt naar de wijze waarop het kozijn vastzit in de muur. Met al deze waarden wordt er een EPC-berekening uitgevoerd. Hier komt vervolgens een EPC-waarde uit. De berekening wordt over het algemeen gedaan door een adviseur, architect of een deskundig bouwbedrijf.

EPC-eis

In de loop der jaren is de EPC-eis voor gebouwen steeds meer verlaagd. Wilt u een bouwvergunning krijgen voor een nieuwbouwhuis? Dan dient u aan de EPC-eis te voldoen. Onderstaand wordt weergegeven hoe de eis de afgelopen jaren is veranderd:

  • 1990: 1,0 EPC
  • 2006: 0,8 EPC
  • 2011: 0,6 EPC
  • 2015: 0,4 EPC
  • 2020: 0,2 (BENG)

Hoe EPC-waarde verlagen?

Het liefst wilt u natuurlijk dat uw woning of bedrijfspand zo zuinig mogelijk is. Om de EPC-waarde van een gebouw te verlagen, kunt u nadenken over het investeren in duurzame energiebronnen. Denk bijvoorbeeld aan water-, wind- of zonne-energie. Ook zou u kunnen beginnen met het zo veel mogelijk beperken van verspilling van energie. Onderzoek of het gebouw op de juiste wijze geïsoleerd is en of u gebruik maakt van dubbel glas. Tegenwoordig heeft u zelfs de mogelijkheid om driedubbel glas aan te schaffen. Met deze aanpassingen kunt u de EPC-waarde van een gebouw op redelijk korte termijn verlagen.

EPC vervangen door BENG

Hoewel er nog veel wordt gesproken over EPC-waarde, is dit sinds begin 2021 vervangen door BENG. Deze afkorting staat voor bijna-energie neutrale gebouwen. Sinds januari 2021 is het dan ook voor nieuwbouw verplicht om te voldoen aan de BENG-eisen. Deze verschillen minimaal van de eerdere EPC-criteria. Het grootste verschil is dat BENG naar het energieverbruik kijkt per jaar. Uitgedrukt in kWh per vierkante meter.

Meer weten over EPC? Klip B.V. staat voor u klaar

Heeft u nog aanvullende vragen over Energie Prestatie Coëfficiënt (EPC) of bent u benieuwd naar de status van uw woning of bedrijfspand? Wacht dan niet langer en neem contact op met ons deskundige team! De professionals van Klip B.V. hebben een brede kennis over uiteenlopende markten, zoals de farmacie, energie en milieu en de proces industrie. We richten ons graag op uw vraagstukken en geven aan de hand daarvan een passend advies mee. Afspraak inplannen? We zijn iedere werkdag van maandag tot en met vrijdag bereikbaar via ons telefoonnummer +31 (0)180 452188 of met behulp van ons contactformulier.