Wat is apparatenbouw

Een korte definitie van apparatenbouw is vrij gemakkelijk te geven. Denk bijvoorbeeld aan het ontwikkelen en bouwen van apparaten. Maar wat houdt dat dan exact in? Om verder in detail te treden is één zin niet voldoende. De vorm en functie van ieder apparaat verschilt, zoals al even werd aangestipt. Bovendien gelden er in verschillende branches ook verschillende eisen voor bepaalde apparatuur. Dit houdt in dat het bouwen van deze apparaten zelden een lineair proces is. Daar zit meteen de meer gedetailleerde beschrijving van deze dienstverlening in verborgen.

Apparatenbouw draait met name om het ontwerpen en ontwikkelen van apparatuur op basis van de specifieke eisen, wensen en bijzonderheden die komen kijken bij het doel dat het apparaat zal dienen.  

Actief in verschillende markten

Al ruim 70 jaar is Klip B.V. actief in markten zoals de procesindustrie, voeding en farmacie, de bio- en petrochemische markt, on- offshore, scheepvaart en de olie- en gassector. In veel van deze industrieën wordt een veelvoud aan verschillende apparaten gebruikt om de dagelijkse processen uit te voeren. Hoewel er ook gelijkenissen zijn lopen deze apparaten met betrekking tot hun vorm en functie veelal zeer uiteen. Wij maken deze apparaten op verzoek en noemen deze dienstverlening apparatenbouw.

Het verschil met machinebouw 

Vaak worden apparatenbouw en machinebouw door elkaar heen gebruikt. Dit zijn echter wel twee verschillende termen. Apparatenbouw gaat vooral om de procesindustrie. Het samenvoegen of mengen van stoffen in vloeibare, vaste of gasvorm, scheikundige reacties inzetten, afvullen en filteren zijn zaken die vaak geautomatiseerd plaatsvinden: met apparaten dus! 

Wanneer we kijken naar machinebouw dan is dit met name in relatie tot de maakindustrie. Het gaat dan om onderdelen in een vaste vorm, die (deels) worden gecombineerd tot een samenstelling, halffabricaat of eindproduct. Ook deze processen vinden grotendeels geautomatiseerd plaats en de machines die dit mogelijk maken worden ontwikkeld vanuit de discipline machinebouw.  

Het bundelen van onze expertises 

In grote lijnen komt het ontwerpen en ontwikkelen van een apparaat voor één van onze klanten op de volgende stappen neer:  

 1. Ontwerp en berekening
  Op basis van het eisenpakket wordt er een ontwerp gemaakt dat hieraan voldoet. Hierbij rekenen onze ingenieurs het geheel zorgvuldig door. Denk bijvoorbeeld aan eisen met betrekking tot veiligheid, duurzaamheid en productiesnelheid.
 2. Ontwikkeling
  Wanneer het ontwerp volledig doorgerekend is wordt deze definitief gemaakt. In onze werkplaats wordt het apparaat dan ontwikkeld. Hiervoor worden de juiste materialen en processen ingezet, opnieuw afhankelijk van het ontwerp en de branche waar het apparaat voor bedoeld is. Zo is het in sommige gevallen bijvoorbeeld nodig om in een stofvrije ruimte te werken, wat uiteraard tot de mogelijkheden behoort.
   
 3. Testen en certificeren
  Wanneer het apparaat volledig is ontwikkeld wordt deze desgewenst of indien nodig ook uitvoerig getest en gecertificeerd volgens de, voor de branche waar het apparaat in gebruikt zal worden, geldende normen.
 4. Leveren en installeren
  Uiteraard leveren wij het apparaat graag netjes af bij onze klanten. We staan uw personeel bij tijdens de installatie of nemen dit geheel uit handen. In beide gevallen vertrekken we pas wanneer het apparaat op uw locatie geïnstalleerd, getest en goedgekeurd is.

Waarom u voor Klip kiest 

De onderscheidende factor van Klip vindt u terug in de kwaliteit die wij leveren en het niveau van service dat daar bij hoort. Dit merkt u ook terug wanneer u met uw uitdaging op het gebied van apparatenbouw bij ons aanklopt. U kunt dan rekenen op de volgende waarden die bij ons hoog in het vaandel staan.  

 • Ervaring
  Al meer dan 70 jaar is Klip B.V. voor vele bedrijven de vertrouwde keuze.  
 • Kwaliteit en betrouwbaarheid
  Wij begrijpen als geen ander hoe belangrijk onze dienstverlening is voor uw processen en systemen. Daarom kunt u rekenen op gegarandeerde kwaliteit en betrouwbaarheid! 
 • Korte levertijd
  Heeft uw project haast? Wij doen graag ons best om ons te voegen naar uw planning, ook wanneer deze krap is.  
 • Flexibiliteit
  Op verschillende manieren merkt u dit terug in onze dienstverlening. We schakelen snel en passen ons aan veranderende situaties aan.  

Verschillende vormen 

Een apparaat bouwen klinkt als een project dat van start tot eind gemakkelijk door kan lopen. Toch ziet dit er in de praktijk vaak anders uit. De discipline komt namelijk terug in verschillende vormen. Uiteraard is er nieuwbouw, waarbij een apparaat wordt ontworpen en ontwikkeld. Daarnaast bieden wij ook contracting dienstverlening aan, waar we voor één of meerdere projecten uw partner worden en een deel van het werk uit uw handen nemen. Hier kan apparatenbouw ook deel van uitmaken. Tot slot is er uiteraard het onderhoud. In bepaalde gevallen valt apparatenbouw hier ook onder, bijvoorbeeld wanneer een deel van het apparaat vervangen dient te worden. 

Benieuwd wat we voor u kunnen betekenen?  

We staan klaar om u te helpen bij uw uitdaging. Heeft u nog vragen, of zou u graag een mogelijk project willen bespreken? Neem dan gerust contact met ons op!